Utbilda dig till Mental miljötränare

Med start i maj 2025 kommer danska SearchHouse att erbjuda sin ettåriga utbildning till Mental Miljötränare i Sverige, i samarbete med KAVAT Hund. SearchHouse ansvarar för utbildningen, som hålls i KAVAT Hunds faciliteter i nordvästra Skåne.

 



Utöka din kompetens med en utbildning till Mental Miljötränare

Mental Miljötränare är en vidareutbildning för hundtränare, hundförare och instruktörer som vill lära sig att använda miljö och miljöträning för att stärka och utveckla hundens mentala kapacitet.

Utbildningen startar den 17 maj 2025 och genomförs för första gången i Sverige av SearchHouse och deras utbildningsledare Johnny Bastian och Tanja Benn. Utbildningen är helt unik och fokuserar på att använda moment och miljöutmaningar för att bygga hundens självförtroende och stärka den mentalt.

Teorin på utbildningen tar utgångspunkt i Anders Hallgrens mångåriga erfarenhet som hundpsykolog och hans böcker om hundpsykologi och mental aktivering. På SearchHouse har detta sammanförts med deras unika träningsform och faciliteter för mental miljöträning, där allt sker helt och hållet på hundens egna villkor och initiativ.

SearchHouse genomför årligen över 3 000 träningspass i mental miljöträning för familjehundar, tävlingshundar och civila sökhundar samt arbetande patrull- och sökhundar från danska polisen. Även om det är stor skillnad på vad de enskilda hundarna gör till vardags så är utgångspunkten densamma: nämligen att mentalt flytta hundarna så att de blir mer självständiga, robusta och trygga.

Med fokus på hundens egenkontroll och deras inre process lär vi dem att "bounce back" från bl.a. stress och rustar hundarna att hantera livets olika utmaningar.

I samarbete med KAVAT Hund erbjuder nu SearchHouse denna utbildning i nordvästra Skåne.

Stärk dina färdigheter

Utbildningen till Mental Miljötränare ger dig verktygen att arbeta med både hund och ägare för att bygga upp hundens mentala balans. Genom en kombination av teori och praktik får du en stabil grund för att hjälpa olika ekipage – oavsett om det gäller arbetande hundar, tävlingshundar eller familjehundar.

Denna utbildning ger inte bara praktiska färdigheter och teoretisk kunskap – den erbjuder också en möjlighet att specialisera sig inom området.

Utbildningens upplägg och innehåll

Utbildningen kombinerar teoretisk undervisning och praktisk träning. Den pågår under ett år och består av undervisning och träning en helg per månad (med undantag för juli), totalt 11 helger. Varje helg pågår mellan kl. 9.00 och 16.00 både lördag och söndag.

Undervisningstillfällen 2025:

  • 17–18 maj: Introduktion och praktisk träning med egna hundar (Instruktörer: Tanja Benn och Johnny Bastian)
  • 14–15 juni: Praktisk träning – Valpar och unghundar (Instruktörer: Tanja Benn och Johnny Bastian)
  • 23–24 augusti: Helgseminarie med Anders Hallgren (Stress)
  • 13–14 september: Praktisk träning – Stora och små raser (Instruktörer: Tanja Benn och Johnny Bastian)
  • 11–12 oktober: Praktisk träning – Brukshundar (Instruktörer: Tanja Benn och Johnny Bastian)
  • 8–9 november: Helgseminarie med Anders Hallgren (Kampen om kontroll, drivkraft och motivation)
  • 13–14 december: Praktisk träning – Kurshundar, tillfälle 1 (Instruktörer: Tanja Benn och Johnny Bastian)

Undervisningstillfällen 2026:

  • 10–11 januari: Praktisk träning – Kurshundar, tillfälle 2 (Instruktörer: Tanja Benn och Johnny Bastian)
  • 21–22 februari: Praktisk träning – Kurshundar, tillfälle 3 (Instruktörer: Tanja Benn och Johnny Bastian)
  • 21–22 mars: Praktisk träning – Ljus och ljud (Instruktörer: Tanja Benn och Johnny Bastian)
  • 25 april: Teoridag – Planering och förmedling (Instruktörer: Tanja Benn och Johnny Bastian)
  • 26 april: Examen och avslutning

Den första introduktionshelgen går vi på djupet med principerna bakom mental miljöträning och startar upp den praktiska träningen med våra egna hundar. Det är endast under första helgen (både lördag och söndag) som deltagarnas egna hundar är med och tränas.

De övriga utbildningshelgerna ombesörjer SearchHouse och KAVAT Hund träningshundar. Detta gäller både för de olika temahelgerna och för ett förlopp där du som kursdeltagare får träna en och samma hund vid tre tillfällen i rad. Här följer vi de enskilda hundarnas progression och utveckling i träningen.

Dessutom ingår temahelger med bland annat:

  • Valpar och unghundar
  • Ljus och ljud
  • Brukshundar
  • Stora och små raser
  • Teori om planering, struktur och förmedling av träningsgrupper

Utöver de praktiska delarna innehåller utbildningen också två helgseminarier med Anders Hallgren. Teman för helgseminarierna är: Stress, Drivkraft och Motivation samt Kampen om kontroll.

Inom ramen för utbildningen får du:

  • 2 helgseminarier med Anders Hallgren
  • Teori och praktik bakom träningen
  • Planering och utveckling av praktisk träning
  • Användning av miljön som mental träning
  • 11 undervisningshelger där vi möts live
  • Sluten Facebookgrupp för feedback och sparring

Du kommer att undervisas enligt de senaste träningsteknikerna och metoderna inom mental miljöträning av hundar. Undervisningen är evidensbaserad och träningen sker i första hand med positiv förstärkning, utifrån den enskilda hundens behov och förutsättningar.

 

Vad är Mental miljöträning?

Vad är skillnaden mellan vanlig miljöträning och mental miljöträning?

Mental miljöträning kan inte ersätta traditionell miljöträning, utan snarare komplettera den. Det är stor skillnad mellan de två sätten att träna, och båda är lika viktiga.

Den största skillnaden är att traditionell miljöträning fokuserar på att förbereda hunden på allt den kan möta i världen. Vid traditionell miljöträning är det ofta hundföraren eller ägaren som har kontrollen, som när ni går en promenad på gågatan, lyfter hunden i en kundvagn, eller tar tåget eller bussen. Det handlar om att förbereda hunden på livet tillsammans med oss.

Mental miljöträning är däremot en stärkande och förebyggande träningsform där hunden genom anpassade övningar på eget initiativ får utmana och förflytta sina mentala gränser. Här ger vi hunden kontrollen och möjlighet att välja att gå till och från övningar, vilket stärker den mentalt och ger den förmåga att hantera olika utmaningar. Hunden lär sig också att avlägsna press och dekomprimera för att sänka stressnivåerna och känna sig mer trygg i olika situationer och erfarenhet av att hantera en viss press.

Samtidigt lär sig hunden också i denna process att själv ta bort press och dekomprimera, vilket hjälper till att sänka stressnivåer och ger hunden erfarenhet att hantera en viss press.

Mental miljöträning är helt på hundens premisser, där hunden styr sin egen utveckling och progression. Vi överlåter helt initiativet till hunden och ger den kontrollen tillbaka.


I mental miljöträning är det inte slutmålet som är viktigt, utan själva vägen dit.





Gratis webbinar om mental miljöträning

Klicka här för att komma till SearchHouse webbplats och registrera dig, du får direkt åtkomst till det förinspelade webbinaret.

Miljöbanor och utrustning

Miljöbanor och utrustning är komponenter som används för mental miljöträning, men det är den bakomliggande träningsmetoden och filosofin som är mest avgörande. Närmare bestämt vad som pågår inuti hundens huvud. Det är alltså inte det att hunden UTFÖR en viss övning som är det viktiga, utan HUR den gör det.

I mental miljöträning använder vi de svårigheter hunden möter i miljön, som kan ge den utmaningar. Det kan till exempel vara en hal trappa som hunden inte bryr sig om att gå på. Målet är inte att hunden ska gå upp i trappan, utan att den genom egenkontroll, steg för steg, lär sig gå upp och ner för trappan självständigt och tryggt.

Mental miljöträning handlar om att stärka hundens mentala kapacitet, inte dess fysiska förmåga. Det handlar alltså inte om att hunden ska kunna hoppa upp eller gå på olika fysiska hinder eller ostadiga underlag. Dessa är bara verktyg i träningsprocessen, och den fysiska kroppsmedvetenheten är en positiv bieffekt av mental träning.

Mental miljöträning handlar inte om att hunden ska hoppa upp och ner eller in och ut ur olika objekt, utan om att stärka hundens självförtroende genom att låta den hantera miljön på sina egna villkor. Vi använder miljön för att möta hunden där den är, och bygga träningen utifrån hundens nivå och ambitioner.

Mental miljöträning handlar inte om att hoppa upp och ner, eller in och ut, av och på alla tänkbara saker. Mental miljöträning handlar däremot om att lyfta hunden mentalt och stärka dess självförtroende, eller mer exakt – att låta hunden göra det själv. Vi använder miljön för att möta hunden där den är, och bygga träningen utifrån hundens nivå och ambitioner.

Det är därför inte viktigt att ha stora mängder utrustning eller miljöbanor för att träna. På utbildningen lär du dig som instruktör eller hundförare att använda enkla fysiska redskap för träning och att anpassa övningarna efter hundens nivå och behov.

Utbildningen är för dig som:

  • Vill arbeta målmedvetet med hundars mentala utveckling. Oavsett om du redan är en erfaren hundtränare, beteendeutredare eller bara brinner för att göra skillnad för hundar och deras ägare, ger utbildningen dig nya verktyg och insikter.
  • Är hundtränare eller instruktör och önskar utveckla din kompetens.
  • Är veterinär eller djurskötare och vill ha verktyg för att hjälpa hundar i ditt dagliga arbete.
  • Är en engagerad hundägare som inte nödvändigtvis vill lära ut, men som vill skapa bättre förståelse och harmoni i din hunds vardag.
  • Arbetar med hundar eller har en instruktörs grundutbildning, eller på annat sätt har dokumenterad erfarenhet och kunskap om allmän hundträning och teori enligt moderna principer.

Anders Hallgren om mental miljöträning: 

”Jag brukar vara kritisk när jag blir tillfrågad av en hundskola om att medverka i deras olika utbildningar. Jag har tackat nej flera gånger för att de har en form för hundhavande och träning som jag inte vill acceptera. Ofta är träningsmetoderna omoderna och man tvingar hundar att lyda och att prestera i olika uppgifter.

När jag blev tillfrågad om att medverka i SearchHouse kurser i Mental Miljöträning så hade jag min kritiska inställning ända till jag förstod att hela deras koncept var modernt och handlade om att hundar ska må bra. Det förekom ingen hård träning utan allt byggde på positiva och operanta (att hundarna själva väljer beteende) metoder, lek och uppmuntran. Allt sedan jag såg detta är jag med på deras utbildningar. 

Jag önskar att alla hundar fick gå igenom deras program, både vanliga hemmahundar och hundar som ska arbeta inom olika tjänsteområden, som till exempel tull, polis och vårdhundar. Hundarna blir så mentalt starka av de här övningarna att de är opåverkade av alla de svårigheter som skrämmer så många hundar, som till exempel fyrverkerier, de blir mer socialt kompetenta och utvecklar sin emotionella intelligens. Hundägarna lär sig det mesta inom hundpsykologi och får så mycket kunskap att de kan erbjuda sina hundar ett verkligt fint liv. 

Jag har diskuterat med Johnny Bastian og Tanja Benn, ansvariga för SearchHouse, att starta likadana utbildningar i Sverige, för deras koncept skulle behöva spridas, egentligen över hela världen. Det här är framtiden för alla hundar och jag önskar att det kunde spridas så kvickt som möjligt.” 

Anders Hallgren, psykolog fil.lic

  

Hur kan jag använda mina kunskaper efter avslutad utbildning?

Utbildningen till Mental Miljötränare ger dig en unik kombination av kunskap och praktiska färdigheter som kan användas för:

  • Personlig utveckling som instruktör eller tränare: Utöka dina kunskaper inom hundträning genom att inkludera mental miljöträning i dina kurser. Skapa skräddarsydda kurser som hjälper hundar och ägare att hantera miljöutmaningar på ett balanserat sätt.
  • Stärka samarbetet med hundägare: Arbeta nära hundägare för att förebygga och lösa problem relaterade till stress och osäkerhet i nya eller utmanande miljöer och situationer.
  • Specialisering: Skapa trygga miljöer och träningsprogram för hundar med särskilda behov, som hjälper dem att stärka sitt mentala välbefinnande.
  • Professionella nätverk: Samarbeta med veterinärer, hundpsykologer eller andra inom branschen för att erbjuda riktade lösningar för hundar med komplexa behov.
  • Etablera dig själv som expert: Positionera dig som specialist på mental miljöträning och attrahera kunder som söker en modern och holistisk syn på hundträning.
  • Avancerad undervisning och workshops: Arrangera kurser eller workshops där du undervisar i mental miljöträning för både privata hundägare och professionella hundförare.

Med utbildningen till Mental Miljötränare har du möjlighet att göra stor skillnad i hundvärlden, för hundar och deras människor, samtidigt som du utvecklas både personligt och professionellt.

Om SearchHouse

SearchHouse i Danmark är en ledande utbildare inom mental miljöträning och arbetande hundar. Med sin unika metodik och träningsfilosofi hjälper de hundar att bli mentalt starka och rustade för livets utmaningar. På sin anläggning i Mørkøv genomför de årligen över 3 000 träningspass i mental miljöträning för familjehundar, tävlingshundar och civila sökhundar samt arbetande patrull- och sökhundar från danska polisen. SearchHouse utbildar även hundar och hundförare för civilt sökhundsarbete. I dagsläget är de specialiserade på områden som sprängämneshundar (EDD) för screening av luftfrakt och narkotikahundar inom psykiatrin. Läs mer om deras verksamhet och filosofi på deras hemsida: searchhouse.dk

Dina instruktörer på utbildningen:

Johnny Bastian och Tanja Benn driver tillsammans SerachHouse och har gedigen erfarenhet av att träna och utbilda arbetande hundar inom en rad olika områden. Men förutom att vara skickliga på hundträning – är de också engagerade och kompetenta pedagoger med lång erfarenhet av att utbilda och coacha hundförare och hundägare.  

Läs mer om Johnny Bastian och Tanja Benn

Anders Hallgren 
Anders Hallgren, fil.lic. i psykologi, anses vara världens första hundpsykolog. Sedan psykologexamen vid Stockholms universitet 1971 har han arbetat med att hjälpa hundar genom att använda psykologiska metoder. Anders har över 50 års erfarenhet som hundtränare, hundpsykolog, föreläsare och utbildare av nya hundpsykologer, samt har författat över 30 böcker om hundar och hundträning.

Läs mer om Anders Hallgren

FAQ:

Vad förväntas av mig?
För att du ska få ut så mycket som möjligt av din utbildning förväntar vi oss att du deltar under alla utbildningstillfällen och är engagerad och fokuserad under hela utbildningsförloppet.

Vilken erfarenhet behöver jag ha för att delta i utbildningen?
Den här utbildningen är en vidareutbildning för hundinstruktörer, hundtränare, hundförare och hundägare. Du behöver antingen vara utbildad hundtränare/förare eller ha erfarenhet av hundträning och kunskap om grundläggande inlärningsteori. Om du inte är examinerad hundtränare, men har motsvarande praktisk erfarenhet och kunskap, är du också välkommen.

Hur mycket teoretiskt material förväntas jag att läsa?
Vi går igenom allt teoretiskt material tillsammans under utbildningstillfällena. Det finns inget krav på att läsa omfattande teori vid sidan av, men du får tillgång till relevanta studier och stödmaterial som du kan använda som komplement.

Kan jag avbryta utbildningen och avbryta betalningen om jag inte tycker att det är något för mig?
Nej, anmälan är bindande. När du har reserverat en plats på utbildningen kan vi behöva neka andra intresserade, vilket gör att platsen inte är återbetalningsbar. Du har inte rätt till återbetalning, även om du inte kan delta, blir sjuk eller av andra skäl måste avbryta. Om du väljer delbetalning är du skyldig att fullfölja betalningen, även om du slutar delta.

Redo för att utöka dina kunskaper?

Priset för utbildningen är 24 000 DKK, vilket motsvarar cirka 37 000 SEK.

Betalningsvillkor:
Engångsbelopp vid registrering: 4 000 DKK
Möjlighet till delbetalning av resterande belopp
Genom att anmäla dig accepterar du SearchHouses villkor

Länk till anmälan på SearchHouse (klicka på texten)

Kontakt och frågor

Har du frågor om utbildningen eller vill veta mer om innehållet?
Kontakta SearchHouse gärna via e-post: [email protected] eller telefon: +45 5142 6200